Počasno uvajanje net-metering-a

Konec minulega tedna je v okviru 48. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti, kot strokovna spremljajoča prireditev, potekala redna leta konferenca Združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV) z naslovom »S sončnimi elektrarnami do energetske neodvisnosti«. Predvsem zaradi ustreznih in pomembnih predstavnikov fotovoltaičnega sektorja, države in naravovarstvenikov je bila konferenca množično obiskana.

V uvodnem nagovoru je predsednik Združenja slovenske fotovoltaike Primož Tručl predstavil problematiko in tako rekoč popoln zastoj kakršnih koli investicij v sončne elektrarne v Sloveniji.

Državni sekretar z Ministrstva za infrastrukturo, mag. Klemen Potisek, je v svoji predstavitvi navedel, da je Ministrstvu doslej uspelo odpraviti večino ovir na poti do uveljavitve Uredbe o net-meteringu, vendar žal, še ne vseh, zato ni mogel zagotoviti, da bo Uredba v oktobru dejansko tudi sprejeta. Poudaril je, da bodo na Ministrstvu naredili vse, kar je v njihovi moči, da se sprejetje uredbe ne bi zavleklo v prihodnje leto. To zagotovilo je še toliko pomembnejše, glede na glasna opozorila publike, da je bila obljuba z Ministrstva za infrastrukturo o čimprejšnji uvedbi net-meteringa podana že na lanskoletni konferenci Združenja slovenske fotovoltaike (12.09.2014).

Ključna ugotovitev vodje centra za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožef Štefan, mag. Staneta Meršeta je bila, da dodatnih 10 milijonov evrov porabljenih v okviru podporne sheme državi doprinese 13 milijonov iz naslova DDV.

Spodbudne rezultate analize delovanja sončnih elektrarn v Sloveniji je predstavil dr. Kristijan Brecl iz Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

V predstavitvi Tomislava Tkalca iz društva Focus pa je bil pomenljiv podatek, da so na svetovnem nivoju izplačane subvencije fosilnim virom energije kar pet krat višja kot podpore vsem obnovljivim virom skupaj. Žal.

Predstavitve govornikov na konferenci Združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV) z naslovom »S sončnimi elektrarnami do energetske neodvisnosti« so dosegljive na spodnjih povezavah: